Isnin, 23 Januari 2012

Khas Untuk Kamu... :))

- ASSALAMUALAIKUM -

Hye Awak..

Sowie sebab saya cakap yang saya x berminat nak 
COUPLE :))

Just Friends

 Nak taw sebab die :-

SEbab...

1. Saya x nak awak berubah..sebab awk baik sngt..
2. Saya x nak study awak terabai..
3. Saya nak pelihara maruah Awak,Saya dan Keluarga kita...
4. Saya takut benda lain trjadi bila kita couple..
5. Allah pun dah ckp...couple itu HARAM...

TApi...

Awak jangan risau ye...
Sebab saya dah janjikan...
Bila saya dah ada semua keperluan asas untuk hidup...

Benda Ni Saya Akan Cakap dekat Awak...


So...saya harap Awak dapat tunggu la ye... :))




www.tips-fb.com

Sabtu, 17 September 2011

Gila Kah aku???

ASSALAMUALAIKUM

x jawab dosa...kalau jawab syg...heeeee.. 


 17 September 2011

Di pagi hari ketika msh brkrja shift mlm...
tiba2 termenung sowg2 di office smbl mlht kalender...
dan terpkir...
kenapa aku x penah terlepas tuk berpkir tentang DIA...
kadang2 aku pelik ngan diri aku...
kenapa la aku msh dok lyn DIA...
walaupun dh bnyk bnda DIA wt kt aku...
boleh dikatakan bnda yg dibuat tu stngh owg boleh bunuh diri la..
tapi aku msh melayan DIA sprti mna aku layan DIA yg dlu...
DIA dah berpunya...Ya,diriku pun dah tahu...
bkn kata diri aku ja yg tw...tp 1 Malaysia dah tw...
Tapi...kenapa aku stay lagi nak layan dia mcm GF aku dulu???
nak kata aku ni sowg yg penyabar n penerima...
EX aku sblom DIA ni bila pts aku tros dpt lupakan...
bkn kata dapat lupakan,siap ley x ingt tros...
TApi...ngan DIA ni ssh sngt...
Kenapa ek aku begitu ssh nk lupa kn kau wahai DIA???
apa yang special sngt tntg kamu???

Try buat sesuatu yg boleh wt aku btl2 bncikn kamu...
kdng2 aku smpai trpkr mcm tu skli...
Aku nk lupakn kamu sbb kamu dah ada pengganti...
buat apa aku nk tunggu lagi..
baik aku cari yg lain...Tapi...
hati aku ni bila melihat gurlz lain...
msti aku trbyngkn kamu...arghhh...kdng2 aku mengeloh sowg2...
Dan bila aku tahu hati kamu dimainkan dan disakitkan...
aku mrh dan benggang gila dkt pengganti aku tu...
Weyyyy apa hal aku nk mrh n benggang plak????btoi x...
dia bkn awekz aku g..dia EX aku...arghhhh...
aku bngong gila skunk ni...
mungkin sbb dlu aku penah sygkn kamu segila2nya...
dan sbb kamu aku menggubah segalanya...
so,dgn smua sbb tu aku begitu ssh tuk lupakn kamu...
sowie ye...prsaan tu ssh nk dihapuskan...
try bgi idea cmna nk hapuskn...
Help ME!!!!

Aku harap pengganti diriku akn dpt bhgiakn kamu...
mcm yg aku pnh kata kan dlu...
aku nk lihat kamu happy dan tersenyum selalu... :)
moga kamu kn dpt smua tu nti ye...
doaku selalu menyusul untuk MU...


 merapu sowg2 ketika melayan perasan.... :)






www.tips-fb.com

Ahad, 4 September 2011

Raya 2011 at MELAKA...

ASSALAMUALAIKUM..

x jawab dosa...kalau jawab syg...hehe...

Last post tntg kehdpn prktikal aku...

SO,tuk kali punya post tentang!!!

RAYA 2011 AT MELAKA...

Raya tahun 2011...mmg best sngt2... 
sbb apa best???
sbb aku beraya di kampung halaman...
dekat melaka...(sblh abh)
bnyk gelak tawa,gelak smpai guling2...
tangisan,gadoh kecil-kecilan..
tp ttp best...nk tw apa yg best...
jom lyn video kt bwh ni...hehehe...
video ni time mlm raya...
bunga api free...hehehe...

video

p/s: semoga terhibur...heee... :)

JOM LAYAN PIC YG AKU SNAP MASA RAYA...
layan la ek walaupon x best...hehehe...

KAMI ANAK,MENANTU DAN CUCU CIK KIAH... :) 

 ADIK BERADIK,KAK IPAR,ADIK IPAR... :)

 ADIK BERADIK... :)

 FAMILY ENCIK ROZLAN... :)

FAMILY ENCIK MAHMUD... :)

 FAMILY ENCIK KARIM... :)

FAMILY PUAN FATIMAH... :)

semoga apa yang kita dapat tahun ini...
akan terus berkekalan smpai bila2...
terima kasih kepada family yg berada di melaka...
harap tahun2 akn dtng...
kita dapat merasai kemanisan...
macam RAYA TAHUN 2011...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI...
MAAF ZAHIR DAN BATIN...
 

www.tips-fb.com

Ahad, 7 Ogos 2011

Saya Sudah BerKerja!!!!

ASSALAMUALAIKUM...

x jwb dosa...klau jwb syg...hehehe...

Wahhh!!!!
bnyk lama lorh x update blog...
huhuhu...

sowei geng...
aku skunk bz sngt2...
skunk aku tngh prktikal...
so,phm2 la alam brkrja ni...
comform2 bz...


aku n geng...(IE,TECHNICIANS,ME)

IE = industrial engnrng (aku la..hee..)
TECHNICIANS = production line (geng yg tngh)
ME =Manufacturing engnrng (sblh kanan)


Nak cerita skt la...
Skunk ni aku prtikal student dkt sony factory...heeee...
sngt2 best lorhhh...
layan sngt2 alam brkrja ni...
walaupn penat...
tp enjoy...
dpt lihat mcm2 jenis owg..
yg dtng dari mynmar,indon,nepal,bangla...
mcm2 lagi la...

Pengalaman yg x dpt aku lupakn...
selama sebulan dh aku dkt sna...
msa aku kena ajr operator buat kerja...
perghhhh....
gila la...
aku pn gigil bila pgng set...
hahaha...
operator 2 gelak bila tngk cikgu dia...
tgn gigil msa wt keja...
mmg lwk toi...
leader aku pn dok gelak kt blkng bila tngk aku wt kerja...
heeeeeee...sya budak bwu belajar gak...
ambil msa 4 jam tuk bljr smua proses...
mmg gila la kn..
stdy kt poli pn x cmtu...
hahaha...

so,2 jela tuk kali ni...
doa2kn aku ley lepas prktikal dgn selamat...
ok kwn2...
daaa...

kami abng sony..

shift mlm time ni....



www.tips-fb.com

Rabu, 18 Mei 2011

Ohhh Tidak resulTku jatoh....

Assalamualaikum...
x jawab dosa...klau jawab syg...heeeee...

Kali ni aku x cerita dah kisah cintan cinton ni...(PERLI NI..HAHA..)
nak cerita psl diriku dan Result Final Exam aku yg Jatoh kedebushhh...
agk menyedihkan bila nak tls psl bnda ni...tp nk wt cmna...tls juga la...bgi melepaskan kesedihan..huhu... :(

Sem 1 best ja bila dpt result...
puyooo...AKJ beb...
senyum aku smpai ke telinga...
x sngka aku ley dpt rslt mcm 2...huuuu..
agk bngga disitu...heeeeeee...

Sem 2 plak bila dpt ja result...
wowwww....
pointer aku naik lorh...
AKJ skli lgi...
senyum smpai ke telinga...silap2 lebih pe..
hahahaha...(gelak sopan..)
masa 2 mmg best la kn...dpt nek pentas tuk kali ke 2...
waaahhh bngga mak ngan ayh aku...hehehe...
(jgn riak sngt nahhhh)pesan ibu... :-)

SEMESTER YANG MENYEDIHKAN


Sem 3 punya result perghhh..
ohhh tidakkk...
kenapa pointer aku mcm 2...
nak ngis aku bila tngk...
huuuuuu...
pointerku trun dengan trok skli...
adoiiii...
terlepas lah hajat aku nk AKJ setiap sem...

SITUASI DIRUMAH SEBELUM FINAL EXAM...

abh:adik x study ke??minggu dpn dh nak final...
aku:jap2...awl g..ada bnyk msa g...heeeee...
abh:ok2..jgn stdy last minit...nti diri sendiri yg ssh...
aku:baik boshhhhh....

4 HARI LAGI SEBELUM FINAL...

ibu:adik...asyik tngk movie korea ja..x stdy ke???
aku:jap2...tnggl lgi ckt ja...nti stdy la...
ibu:dari smlm dok ckt lgi...tp x abes2 lgi...stdy ank ku syg..(nada sore dh tnggi)hehe..
aku:kjp la...abes cter ni tros stdy...promise2...huhu...

p/s:apa yg jd ialah...selepas abes movie itu...aku tros tdr...ngntok2...heeeeee...
dan smpai 2 hari lgi nk final bwu ak stdy...mak aiii...pecah otakkk dibuatnya...

MORAL OF THE STORY...

Jangan la stdy last minit...
diri sendiri yg ssh nti...
bgi spa2 yg blh stdy last minit...
chayok2 tuk anda...
bgi yg x bley...
stdy la diawal sem...jgn tnggu last2...
merana hidup anda...
DAN...
dengarlah ckp mak dan ayh...
ckp2 mereka bkn nk pressure kita...
tp ckp2 mereka nak tngk anknya berjaya mcm owg2 len...
x da mak dan ayh yg nk tngk ank2 mereka gagal...
klau bley masa jwb final 2 dowg nk msk skli tlng ank2 jwb sln...
tp apa kn daya...
hanya doa dan pot pet(litiran)saja yg dowg mampu...
jadi dengar lah leteran mereka...
klau hendak berjaya...insyaallah...

JADIKAN HARI ESOK LEBIH BAIK DARI HARI INI UNTUK KITA KEKAL MAJU KEHADAPAN...


Sekian...
















www.tips-fb.com

Khamis, 5 Mei 2011

BUAT ADAM YG MENCARI CINTA HAWA DAN BUAT HAWA YG MENANTI CINTA ADAM..


Benar.. Jodoh itu ketentuan Tuhan.. tapi kita kan ada terma merisik..?? Salah ke merisik..?? Tak salah, bahkan dianjurkan supaya tak tersalah pilih.. hmm.. Untuk Adam.. Andai Mahu Mencari Hawa.. 1. Jgn dilihat pada purdah mahupun tudung semata-mata.. kerna Hawa hari ini tidak lagi seperti dulu.. Lihatlah pada telapak tangannya.. Andai mudah telapak lembut itu hinggap pd kulit lelaki lain tanpa lapik.. Fikirlah semasaknya utk menyuntingnya. Sesungguhnya memegang bulu anjing itu lebih baik dari menyentuh kulit lelaki atau wanita yang boleh kita kahwini.. 2. Jgn dilihat pada baju labuh mahupun jubahnya semata-mata.. Lihatlah pada sebujur bibirnya.. Andai kata-katanya berbisa atau kuat suaranya.. Fikirlah semasaknya andai hati masih teringin menyuntingnya.. Khuatir kelak dia membawa fitnah buat si suami, menabur buruk diri si suami.. 3. Jgn dilihat pada cantik ayu wajahnya semata-mata.. Lihatlah pada sepasang indah mata miliknya.. Andai tidak redup menundukkan pandangan.. Fikirlah semasaknya andai ingin terus menyunting dirinya.. Khuatir bila sudah bersuami matanya masih terus meliar memandang segak rupa lelaki lain yang bukan bernama suami.. Untuk Hawa.. Andai Mahu Menerima Cinta Adam.. 1. Jgn dilihat pada kereta mewahnya semata-mata.. Lihatlah pada aktiviti malamnya.. Andai liar hidupnya tika malam menjelma.. Fikirlah sebaiknya andai mahu menerima.. Kerna maksiat itu lebih mudah tatkala kelam malam sudah tiba.. Khuatir juga subuhnya terus leka dibuai mimpi nan indah.. 2. Jgn dilihat pada pakaian berjenama semata-mata.. Lihatlah pada bahagian kakinya.. Andai mudah lututnya ditayangkan tatkala lincah dipadang bola.. Fikirlah sebaiknya andai masih mahu menerima.. Kerna aurat suami itu hanya selayaknya dilihat oleh si isteri.. 3. Jgn dilihat pada tampan paras semata-mata.. Lihatlah pada mulutnya tatkala berbicara.. Andai dia mudah menghambur carutan dan sumpah seranah.. Fikirlah sebaiknya andai masih tegar memilihnya.. Khuatir pabila bersama kelak, kesalahan kecil anda akan menerima hamburan cacian yang menyeksakan.. Lelaki dan wanita hari ini tidak lagi seperti mereka yang dahulu. Sebelum ini, wanita berhijab itu sesungguhnya memang mulia zahir batinnya.. tetapi hari ini.. mereka yang bertudung barangkali hanya untuk menyembunyikan kelemahan diri.. Begitulah juga sang lelaki.. Kadang-kala berkopiah, dari mata nampak sungguh alim.. tetapi dalam hatinya..?? Siapa yang tahu.. Sekadar renungan bersama.. ^_^ www.tips-fb.com

Jumaat, 15 April 2011

PeNting Ke Cinta???

~Assalamualaikum~

Tiba-tiba aku terpanggil untuk tulis pasal benda ni???
Kenapa ek???
hurmmmmm~~


PeNting Ke Cinta???

Apa pendapat kowg yang membaca blog aku ni tentang benda ni!!!

Cinta tu tak salah...
tapi mesti kena pada tempatnya...
Cinta tu sangat menyeronokan...
boleh kata sesiapa yang bercinta tu...
mesti merasa dia berada di alam lain...
Tangkap Cintan la kata kan...
hehehe...

Tapi...

Kebanyakkan yang aku tengok...
cinta tu telah di salah ertikan...
ye la..tengok apa yang terjadi pada...
pasangan yang bercinta sekarang ni...
apabila bercinta bebas untuk melakukan apa sahaja...
sebagai lesen untuk menghalalkan yang haram...
Betul ke apa yang dilakukan ni???
Betul ke cinta yang dowg bagi dekat pasangan dowg...
Cinta yang sejati dan yang paling penting yang diREdhai...

Pada pendapat aku...
Cinta yang sejati dan yang diredhai adalah...
cinta yang mengikut landasan yang betul...
iaitu dengan mengikut cara-cara yang telah ditetapkan...
dalam agama Islam...

Dalam islam telah mengajar bagaimana untuk menjalani...
kehidupan didunia ini...
Dan tak tertinggal bagaimana cara untuk bercinta...
Percintaan dalam Islam hanyalah selepas termetrainya sebuah ikatan pernikahan...
antara dua insan,iaitu setelah bergelar suami isteri...
Bukan termetrainya sebuah ikatan antara dua insan iaitu...
boyfriend dan girlfriend...

Cuba kita lihat apa yang terjadi kepada cinta...
yang tidak mengikut landasan yang betul???
Buka akhbar ,internet dan lain-lain lagi pada hari ini...
Kes pembuangan bayi...
Apakah punca berlakunya kes sebegini???
Adakah kerana cinta yang mengikut landasan yang betul???

Kes sebegini terjadi kerana cinta yang tidak mengikut landasannya...
Sebab itu dalam agama islam telah diajar...
"JANGAN KAMU HAMPIRI ZINA"
kerana apabila kamu hampiri zina itu...
akan berlakunya perkara seperti diatas...

Islam tidak menghalang untuk manusia bekasih sayang...
malah islam telah membuka jalan yang luas...
untuk manusia mendapatkan cinta yang diredhai...
Cinta yang diredhai ialah cinta kepada manusia...
bukan kerana cinta nafsu semata-mata...
tetapi kerana cinta kepada penciptanya...

Renungkan lah apa yang kita lakukan semasa kita bercinta...
betul ka,cinta yang kita bina itu...
cinta yang betul2 diredhai...
Betul ka apa yang kita buat semasa kita bercinta...
benda yang betul untuk kita lakukan...

So..Penting ke cinta kalau
cinta itu semata-mata
kerana nafsu???

renung2kan lah pada diri kita sendiri...


"CINTA ITU SANGAT INDAH KALAU
MANUSIA PANDAI MENCORAKNYA"














www.tips-fb.com