Ahad, 14 November 2010

ThE lOvE sTorY eNdS wIth A lEsSoN FoR mYsElF


Zaman Sekolah....

Cerita ni bermula masa first day aku msk sekolah teknik...Sblom msk teknik aku brjnji dgn diriku yg aku x kn brcinta bila msk teknik ni...(kira azam baru ar ni....hahaha)
tp azam 2 brubh bila mmbr ak ajk ak g cari awekz...Mula2 ak x nk..tp mmbr dh ajk ak on jela...huhu..Mmbr ak ni pn ngorat sowg awekz ni...cute beb...mmg style...trbaik dari ladang la owg kata...hehehe...tp tup tap tup tap...awekz 2 jd awekz ak...ak pn mcm x caya je..owg len yg ngorat,ak yg dpt...hehehe...nama awekz 2 secret la kn...(private ckt..hehe..)

First Week..
Ak ngan dia mula brknlan..mula2 msng2 malu gler nk tgr antra 1 sma len...haha...biasa la 2 kn first day jmpa...tp lps 2,3 ari kami dh ok...dh mula msra n x malu2 dh nk tgr...msa 2 ak rsa happy sngt...ak rsa pda msa 2 dnia ni ak yg pnya...heeeeeeee...(owg tngh mabuk cinta)...biasa la kn...huhuhu...

6 bulan kemudian..
Hari demi hari..ak makin rpt ngan awekz ak ni n happy sngt2...tp prasaan ak mula nk cari 1 g...biasa la prangai msa zaman bdk2 sklh...msa 2 x pkr pnjng nk wat bnda2 ni..ak pon cari la sowg g..dpt plak 2..pda mulanya ak ingt nak men2 ja n pda msa 2 da mmbr hstel ak ni nk kna kn awekz sowg g ni...ak pn pa g...lyn jela..dkt 2 minggu ak lyn...tup tap bnda ni kntoi ngan awekz ak...pe g perang dnia prtma la...pning kpala ak nk handle bnda ni...ak pn pe g mrayu mnta maap la kt awekz ak ni...jnji mcm2 ngan dia..x kn cari len...x kn menkn prasaan dia g n bla..bla..bla...awekz ak ni pn maapkn ak...slps kjdian 2 ak mula baik n happy blk ngan awekz ak...tp kt pkran ak trpkir gak,mcm na prasaan awekz yg ak men kn 2...msti dia kcwa gler2...ak rsa sber slh plak ngan awekz 2...awekz yg ak men kn ni,dia ni cntk,sopan kira ciri2 wanita muslimah da la kt awekz yg ak men kn ni...dalam aty ak,ak mnta maap sngt coz dh men kn prasaan dia...ak mnysl sngt2..(sowie ye awk)..

Tapi ak ingt ak ja dok wat prngai,awekz ak ni pon wt prangai gak...msa kami couple 2 di da gak kwn ngan sowg laki ni...ex-boy dia...mula2 ak x tw...tp bnda ni kntoi gk bla ak bka myspace dia...mcm na ley kntoi...gmbr mamat ni da dlm myspace awekz ak ni...perang dnia ke-2 tercetus...(hahaha)..pe lgi,ak pn tnya la spa mamat 2...dia kta 2 ex-boy dia msa sklh lma n skunk dh pts tp msh cntct g...("juz mmbr" jwpn awekz ak)..ak pn pa g..swuh awekz ak ni jgn cntct dh la ngan ex-boy dia ni...(jelez kot)..dia pn x cntct dh...ak pn xtw la ye ke x...tp ak wt x tw ja...tp msa 2 ak gtw gk...nk lyn laki len lyn la tp jgn rhsia ngara 2 kntoi ngan ak...klau kntoi siap ar kn...lps kjdian 2 hbngn ak ngan awekz ak ni kmbli normal n happy blk...happy sngt lorh msa 2...best2...hahaha...

Zaman Abes Sklh...
Time last day sklh...ak sayu ngat nk brpsh ngan awekz ak ni...yela,awekz ak ni nk blk dok tmpt asl dia..dh la jaoh...ak sblh utara,awekz ak ni plak tngh2 antra utara selatan..dh la last day 2 ak x ley jmpa dia coz abes2 exam 2 da prjmpaan...mcm nk ngis ak msa 2...sayu gler...hnya tuhan je tw prasaan ak msa 2...tp nk wt cmna kn ak kna redha jela...awekz ak ni pn blk la k'tmpt asl dia..slma kami trpsh jaoh ni..kami hnya msj n call ja..msa 2 abes duit topup pn xpa..jnji ak dpt ckp ngan awekz ak ni...bila dh jaoh2 ni rndu semua da...n syg ak kt awekz ak mkin brtmbh...tp msa dh jaoh ni..ak da wat hal gak ngan awekz ak ni...nk menduakn dia lagi..tup tap tup tap kntoi lgi...msa 2 awekz ak ni mmg x ley trima ak dh..coz dh 2 kali bnda ni jd..dkt 3 page msj dia hntr kt ak msa 1 pgi tu..nk ngis ak msa ak baca msj 2...pe lgi ak pn pjok blk la..pergghhh syg gler kot kt awekz ak ni tp msa 2 dok ikot prasaan ngat nk pasang bnyk2..pjok pnya pjok akhrnya dia maapkn ak...n pda ary rslt spm kuar..ak jmpa dia...msa 2 ak lpskn rndu,syg n smua la kt dia...dkt 3 bln kot x jmpa...n msa jmpa 2 gak la ak mnx maap kt dia...n msa 2 dpn dia ak jnji ak x kn wt dah bnda2 yg dia x suka n bnda2 yg blh sktkn aty dia...dia pn trima maap ak...msa 2 ak happy sngt coz dia snggop bgi plng ke-2 tuk ak..msa 2 ak pn mula pkr yg dia btoi2 sygkn ak...klau x syg x kn dia bgi pluang ke-2 kt ak kn...ak pon brubh demi dia..n ak jnji pda diri ak yg ak x kn wt dah bnda2 yg dia x suka..(I PROMISE BABY)...hehehee...

Zaman IPTA..
Masa time ni cter dia mmg lwk...msa smua owg dok sbuk online isi borang nk msk mna2 IPTA..ak ngan awekz ni pn isi gk borang2..tp yg ak n awekz ak isi borang poli n da la IPTA2 yg len..tp kami isi x brsma coz phm2 la kami jaoh kn..so2 msing2 isi sndri...yg nk trglak 2 awekz ak ni dpt msk poli..ak plak x dpt coz data ak x da dlm pngklan data poli...adoii...frust gler ak msa 2...ak rsa mcm msa dpn ak dh glp...adoii..ak byngkn ley la ak msk poli sma2 ngan awekz ak...tp x dpt gk..adoiii..tp xpela...mngkn smua 2 dgaan wat dri ak..Masa time ni la dgaan bsr bgi dri ak.."ak dok umh n awekz ak mula msk poli"...mmg cmfrm ar aty ak ni x dok snang m'mikirkn awekz ak yg dh msk poli..msti rmai owg yg brknan kt dia...sngkaan ak btoi...n awekz ak brubah aty kt laki...frust gler ak msa 2..x ley d'byngkn dgn kata2...hnya owg d'skeliling ak yg tw n hnya Allah yg tw prasaan ak msa 2..msa bnda ni jd ak dh msk ke Institut Latihan Perindustrian dkt penang...msa 2 ak x ley stdy dh dek m'mkirkn bnda ni...nek gler ak...tp nk wt cmna kn ak terima dgn aty trbuka...tp take time gk la ak nk tngkn aty ak ni...

Keajaiban berlaku....
Msa nak raya aidilfitri thn 2009 awekz ak ni msj blk...mcm nk pjok blk la...msa 2 ak tnya dia knpa dia wt ak cmni...knpa dia lyn laki len sdngkn dh jnji ngan ak akn stia ngan ak...n x kn lyn laki len..."jwpn dia":bby lyn laki len sbb syg lyn pompuan len..n pompuan yg syg lyn 2 syg pnh layan msa kt sklh dlu"ak pn pening...tp ak "ya"kn apa yg dia ckp..masa 2 apa yg ak pkir..jnji ak dpt awekz ak ni blk...ak pn couple blk ngan dia...n msa cuti sem kami jmpa...msa 2 ak btl2 bhgia sngt sbb ak dpt awekz ak blk...rsa mcm dnia ni ak yg pnya..(anggau dtng blk)...ahhaa...

Januari 2010...
Msa ni ak msk poli...tp x sama poli ngan awekz ak ni...ak pnya mnx kot2 ley msk sma poli ngan awekz ak...tp x da rzki gk..nk wt cmna kn...redha jela...huhu...msa ak msk poli ni,ak baik2 cm 2 ja ngan awekz ak ni...x mcm msa2 mula kami couple...tp 2 x pntng...yg pntng ak dpt awekz ak blk...lps 2,3 mnngu ak kt poli...awekz ak ni da hntr msj kt myspace ak..msj ni mcm ni:"first skali sory la lmbt nk antr msg nie...ari tue dh antr tp xleh nk sent lak kn.... pkir2 blik mls nk antr dh tp ye la dh jnji kn...msti ditepati..actually,xdak pape yg pnting pon dlm nie,juz luahan aty bby ja..xpnting pon sbnrnya...huhuhu... first thing,bby nk minx mAAp kt syg sbb lme kte xmsj n dlu pnah kte xcntct smpai bpe bln kn...bkn bby xingt kt syg tp bby pkir bby nk bwk diri jaoh dr syg.. serius bby gtw yg bby nie kcewa sgt syg...tmbh2 dlu bla bby dpt tw yg syg gtw kt owg yg kte nie dh xdak pape dh...bby ingt btoi la syg dh xnk pa pe g ngn bby..yela jujur bby gtw bby slalu bc coment2 syg kt owg len tmbh2 g kt pmpuan tue...bby rse syg btoi2 ada aty kt dye...syg jgn gnakn alsn nk jlezkn bby...actually bby xjlez pon..jujur bby gtw...bby skt aty jer...bby xksah klau syg nk da pe ngn dye pon tp please la sblom tue lpskn bby dlu je coz klau ikot bby slagi sowg tue hak bby,bby xmau dye da hbgn ngn owg len n plg pnting dye xskitkn aty bby..bby tw,bby xla bek sgt..wlaupon lme kte xhbg tp serius bby xpnah pon ada aty kt owg len..tw x,bby hmpir2 nk trima owg len wlaupon bby xske dye...tp bby skit aty sgt ngn syg tw x..bby pkir bby nk bg pluang kt dye coz bby dpt rsakn syg dh xperlukn bby g..yela da owg len yg lbih bek tok syg..mngkin krana bby,syg xdpt nk ngn owg len..so bby pkir bek kte bwk dri msing2...tp bla bby pkir2 blek bby mmg btoi2 xdpt nk trime owg len dlm hdop bby slain syg...tp bby xtw smaada bby still tok syg ke x...tp skrg bby nk syg n bby hrap syg xmenkn bby..serius kali nie klau bby dh skit aty bby xkn c ri syg g coz bby xmau diibaratkn seperti bertepuk sbelah tgn...bby pon xtw nk gtw cmana sbnrnya...hrp syg phm2 la ye...n satu jer prmintaan bby, klau syg rsa bby dh xdprlukn lg please la tlg gtw awl2 ye..itu jer la yg bby nk gtw pon...huhuhu bby hrp syg phm mksud bby nie ye..k..bye"ni la msj yg awekz ak hntr...
Ak btl2 trkjot msa 2...tiba2 dia bley send msj ni...tp sblom awekz ak hntr msj ni,ak da tnya dia sbb dia cari laki,bla..bla..bla...tp bgos gk dia send msj ni...msj ni ak jdkn pndorong untk ak brubh kpda ak yg lbey baik...Ak jnji ngan awekz ak apa yg trjd dlu x kn trjd dh lps ni...n ak brjnji akn dia awekz yg trakhr dlm hdp ak...Awekz ak ni pn bgi rspn"baby pn jnji bnda yg lps x kn trjd dh lps ni...n baby akn ubh sglanya..."
Masa 2 ak rsa teharu sngt2...ak rsa diri ak d'hargai sngt2..tp bnda ni x kkl lma...abes ja sem 1 ak...bnda yg plng ak tkot trjd gak...dia pergi tngglkn ak...kali ni dia pergi tngglkn ak tros...
Sdh btoi ak kli ni...mmg sdh yg tramat...ak ingtkn bila ak dh berubah,awekz ak ni bley tnaikn jnji dia kt ak...tp bnda yg ak x sngka trjd...Ak x ksh klau awekz ak ni brterus trng ngan ak yg dia da laki len...n laki ni bley bhgiakn dia...Ak ley trima lagi semua 2...tp bnda yg wat ak x ley trima sblom 2 minggu kami pts,dia dtng jmpa ak...n msa kami jmpa 2 ak btl2 x sngka bnda ni akn trjd...ak rsa mcm diri ak dprmainkn...ak da gak ak tnya dia knpa dia wt cmni..dan ni jwpn dia:
"sy minx maaf dr kamu...
sy tahu sy byk buat hal..
bnda yg pling kamu takot akhirnya jd gk...
sy xnk terus2 wt kamu mcm nie,,,
kamu cri la owg yg lebih baik utk kamu,,,,
sy yakin ada jodoh yg lebih baik utk kamu,,,
mmg xsalah utk jujur..kamu teruskan jujur dan cari owg yg baik utk kamu,,,
maafkan sy...
sy minx maap...
sy wt semua nie untukkbaikan kamu..."
Msa mula2 pts ak ingt dia pts dgn ak mybe kami jaoh n ssh nk jmpa...tp lain jwpn dia...dia dh da laki len kt sna...ak btl2 trkjot...ak dpt tw pn mmbr2 ak yg gtw...coz fb ak dia blok..ak ingt kn dia dh close accnt fb dia...tp x,dia blok ak...sdey ak brtmbh2...mmg ak trtipu...apa slh ak smpai dia snggop wt ak mcm ni skli...ak ikot smua k'mahuan dia..ak ubh prangai ak yg suka kcau pompuan demi dia..tp madu yg ak bagi,tahi yg ak dpt...ak btl2 x ley trima...smpai skunk ak trtnya2 pa slh ak smpai snggop dia wt ak cmni...bsr sngt kh dosa ak dkt dia smpai dia snggop wt ak cmni...

Akhir Cerita yg pnjng lebar ni....
Lps sebulan ak pts ngan dia...ak dh bley trima yg dia x da dlm hdp ak lgi... x da dh"syg,baby" "i love u syg/bby" "gd morning/nght"n ayt yg x ley ak lpekn"bby jnji bby akn syg syg smpai bila2 n bnda yg dlu x kn trjd lagi"..ak redha dgn apa yg trjd...n ak harap apa yg trjd kt ak x kn trjd dkt laki len yg couple ngan dia...

Pengajaran Yang Aku Dapat:
Dalam percintaan kita msti jjr,ikhlas cintakn s'owg n yg plng pntng kita kna percayakn cinta kita...
Terima cinta kita s'adanya...
Jadikn k'krgn yg da pda cinta kita sebagai pndorong untuk kita bantu cinta kita mngatasi k'krngn cinta kita..
Berkawan biar 1000 tp BErcinta biar 1...

p/:klau kowg x phm crita ni...wt2 phm jela ye...ak x reti tls cerita2 ni...ni pon wt2 pndai2 je...bwu brjinak2 ngan blog..hehehe...

ada lagi smbng...tnggu....heeeeeeeeeeee.....

www.tips-fb.com

6 ulasan:

MINIE berkata...

haha. best~! tulisan kasi besa ckit len kali. juling ak tgk. hihi.:P

Rozaini Rozlan berkata...

thnkz ccmnt wey...t ak try improve k..hehee..

Tanpa Nama berkata...

hehehe..gilez r..
krng maraton..hee..
tp bez gak..penuh ngn susunan carta alir dari a-z
hoho..gud2..

Rozaini Rozlan berkata...

hhehehe...thnkz2...

Tanpa Nama berkata...

besar x besar la bro dosa tue...ko je yg taw...juz igt,2x bro...2x....

Kyra berkata...

bley bt nvel..hehe..cma perlu bsrkan font..slmat dtg blgger baru!! :)